Bergamott är en hybrid mellan suckatcitron och pomerans, namnet kommer från den italienska staden Bergamo där den först började odlas i större skala.

Det är inte särskilt vanligt att äta bergamott eftersom frukten är mer bitter än en grapefrukt, men mindre sur än en citron. Däremot används bergamottfruktens skal för att utvinna en eterisk olja som är mycket populär i parfymer och skönhetsprodukter samt som smaksättning av drycker. Precis som frukten så smakar oljan ganska bittert. Något som man dock bör akta sig för är att oljan kan öka hudens ljuskänslighet vilket kan orsaka solskador. Bergamottfrukten är precis som andra citrusfrukter uppskattad för det höga C-vitamininnehållet på hela 80 g per 100 g, vilket motsvarar 134% av rekommenderat dagligt intag.

Bergamottens historia

Likt andra citrusfrukter kommer bergamott ursprungligen från Asien, men frukten har odlats i medelhavsländerna sedan 1500-talet. Namnet Bergamott kommer från staden Bergamo i Italien, och än idag framställs hela 80% av all världens bergamottolja i detta sydliga land trots att det egentligen är ett tropiskt träd. Oljan har länge varit uppskattad för dess många hälsofördelar och den goda doften. Bergamott odlas även i Grekland, södra Frankrike och på Elfenbenskusten.

Bergamott i matlagning

Det går att äta bergamottfrukten naturell, och på Mauritius dricker man även juicen från frukten trots att den har en ganska bitter smak. Annars är det vanligast att använda bergamottolja eller bergamottaromen bergamottin i olika drycker såsom likör och te. Till exempel är en av världens mest populära tesorter, Earl Grey, smaksatt med bergamott. Du som snusar har kanske också testat Generalsnus eller Skruf, som båda är smaksatta med bergamottin.

I Grekland odlas det också en del bergamott, precis som i Italien, och på den grekiska ön Chios tillverkar man en likör med smak av frukten. Skalet används också till en extra söt marmelad som äts direkt på sked eller blandas med yoghurt. Det är även en ingrediens i olika kakor och bakverk. I Italien gör man också marmelad av bergamottfrukten, och i den italienska regionen Kalabrien tillverkar man en likör vid namn Liquore al Bergamotto.

Bergamott och hälsa

Eftersom bergamott har odlats så länge i Italien så ingår frukten i en hel del traditionella läkemedel och behandlingar. Fruktens juice har till exempel används för att behandla parasiter och malaria, och oljan ansågs kunna minska feber och fungera som antiseptiskt medel.

Redan de gamla indierna som utformade de ayurvediska behandlingarna inkluderade också bergamott som en ingrediens för att förbättra eksem och acne, lindra halsont och bota urinvägsinfektioner.

Bergamott innehåller dessutom två ämnen, melitidin och brutieridin, som endast finns i bergamottfrukten. De fungerar på samma sätt som statiner, och kan alltså bidra till en sänkt kolesterolhalt i blodet1. Genom att ge patienter ett mycket koncentrerat bergamottextrakt som fungerar som naturliga statiner har man sett förbättringar hos patienter med förhöjda blodfetter, utan några biverkningar2.

Bergamottolja är också mycket populär inom aromaterapi, och kan till exempel minska stress och ångest vid depressioner. Precis som andra citrusfrukter är bergamotten uppfriskande och stimulerande vilket gör att man känner sig mer positiv. Bergamottolja kan också hjälpa mot sömnproblem eftersom den även verkar avslappnande. Oljan är också slemlösande och gör det lättare att andas genom näsan vilket är perfekt för dig som är förkyld.

Du som har feber kan också andas in bergamottolja eftersom den bidrar till svettningar som sänker kroppstemperaturen och gör att kroppen avgiftas via svettkörtlar och porer. Dessutom kan oljan främja snabb läkning av eksem och sår samtidigt som den förhindrar nya infektioner.

Bergamott och skönhet

Bergamottfrukten har länge varit kopplad till parfymer och olika skönhetsbehandlingar, och än idag är skalet från bergamottfrukten en av de mest använda ingredienserna i dagens parfymer.

Den bergamottolja som framställs i italienska Kalabrien anses vara den bästa i världen, och den används i många skönhetsprodukter såsom tvålar, krämer och schampon. Bergamott kan till exempel göra håret glansigare, förhindra håravfall, läka hudsprickor, jämna ut hudtonen, göra ärr mindre synliga och balansera hudens oljeproduktion.

Bergamottolja är också en populär ingrediens i naturliga deodoranter eftersom den motverkar bakterier. Tänk bara på att bergamottolja inte bör användas direkt på huden utan att vara uppblandad med någon annan olja eller ingå i en skönhetsprodukt. Detta beror på dess förmåga att öka hudens ljuskänslighet.

Bergamottolja ingår också i en hel del skönhetsprodukter och smink tack vare att den stärker huden, rengör porerna och ger huden ett fint glow. I ansiktskrämer kan oljan också bidra till snabbare läkning av sår eller acne. Du kan även tillsätta bergamottolja i ditt schampo för att göra håret starkare och få det att växa snabbare. Oljan fungerar även utmärkt som uppiggande doft i en aromalampa, eller som ingrediens i ett doftljus.

Källor:

  1. Di Donna, Leonardo; De Luca, Giuseppina; Mazzotti, Fabio; Napoli, Anna; Salerno, Raffaele; Taverna, Domenico; Sindona, Giovanni. Statin-like Principles of Bergamot Fruit: Isolation of 3-Hydroxymethylglutaryl Flavonoid Glycosides. Journal of Natural Products, 2009.
  2. James Ehrlich, Michaela Gliozzi, Elzbieta Janda, Ross Walker, Vincenzo Mollace. The Hepatic Effects of Citrus Bergamot Polyphenol Fraction (BPF) on Patients with Non-alcoholic Fatty Liver Disease and Metabolic Syndrome. Journal of Clinical Lipidology, 2015.

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-bergamot-oil.html
https://1historyofgreekfood.wordpress.com/2008/01/31/32/
https://artnaturals.com/blog/bergamot-oil-history-uses-and-benefits.html
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-142/bergamot