Blodapelsiner är egentligen en variant av apelsin, men skillnaden är att den innehåller ämnet antocyanin som gör fruktköttet blodrött. Anledningen till att detta ämne uppstår är att de flesta blodapelsiner odlas på Sicilien och påverkas av de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt. Förutom färgen så är smaken något sötare och mildare än vanliga apelsiner. På senare tid har en hel del av kunderna i svenska matbutiker klagat på blodapelsinens namn, och därför har många handlare börjat kalla dem röda apelsiner i stället.

Det finns flera varianter av blodapelsin, men Tarocco som odlas omkring den sicilianska vulkanen Etna anses vara den godaste. Det är också den apelsin som innehåller mest C-vitamin, över 53 mg per 100 g, vilket motsvarar 66,3% av rekommenderat dagligt intag.

Blodapelsinens historia

Apelsinen kommer ursprungligen från Asien, och togs till Europa i mitten på 1400-talet. Blodapelsinen har däremot bara odlats sedan 1700-talet, och de absolut största odlingarna finns på Sicilien och i resten av Italien. Faktum är att blodapelsin idag är den mest odlade apelsinen i Italien av alla sorter. Frukten odlas även i Spanien och Marocko varifrån många svenska matbutiker importerar den.

Blodapelsin i matlagning

Eftersom blodapelsinen från början kommer från Italien är den vanligt förekommande i det italienska köket. Där är det inte ovanligt att äta både vanlig apelsin och blodapelsin till skaldjur eller en god blodapelsinsallad med olivolja.

På Sicilien äter man även en sallad med blodapelsin och fänkål, och frukten passar även utmärkt tillsammans med kryddor som ingefära, chili, saffran, dragon, basilika och timjan. Det är också populärt att äta blodapelsinerna som de är, och i Italien är man noga med att få i sig tillräckligt med citrusfrukter för deras cancerhämmande effekter.

Blodapelsinens smak varierar från syrlig till söt, och frukten är en populär ingrediens i marmelad, i bakverk och i italiensk glass. Ibland används den också i dressingar, juicer och drinkar, och det går till och med att köpa olivolja med smak av blodapelsin.

Blodapelsin och hälsa

Det som skiljer blodapelsiner från vanliga apelsiner är den röda färgen antocyanin som fungerar som antioxidant1. Detta gör att blodapelsiner har andra positiva hälsoeffekter som de har gemensamt med andra frukter, grönsaker och bär som innehåller antocyanin, till exempel blåbär, hallon och körsbär.

Tack vare blodapelsinens antocyanin innehåller den faktiskt mer antioxidanter än vanliga apelsiner. Antocyaniner kan till exempel hämma tillväxten av cancerceller eftersom de inte tas upp så lätt i blodomloppet, vilket gör att de fortsätter till mag-tarmkanalen där de slutligen absorberas och därför är särskilt effektiva mot tarmcancer.

”Alla frukter och grönsaker som innehåller mycket antocyaniner kan minska tillväxten av cancerceller i tarmen” säger Monica Giusti, expert på växtnäringsämnen på Ohio State University. I en studie av över 600 naturliga antocyaniner där råttor matades med extrakt av antocyaniner minskade deras cancertumörer med 60 % till 70 % jämfört med kontrollgruppen2.

Förutom att motverka cancer kan antioxidanter även skydda kroppen från fria radikaler som orsakar många degenerativa sjukdomar såsom Alzheimers.

Precis som vanliga apelsiner innehåller blodapelsiner mängder av C-vitamin, vilket medför många positiva hälsoeffekter. C-vitamin är nämligen nödvändigt vid produktionen av kollagen, och bidrar till den normala utvecklingen av tänder, tandkött, ben och hud. Dessutom bidrar det till att minska inflammation och minska risken för bland annat magcancer, sköldkörtelcancer och muncancer.

Blodapelsin och skönhet

Eftersom blodapelsiner innehåller så mycket antioxidanter är de utmärkta att äta för dig som vill förhindra för tidigt åldrande av huden såsom rynkor och fina linjer som bland annat orsakas av fria radikaler. Blodapelsiner fungerar också avgiftande, och eteriska oljor från frukten kan bland annat användas i hudkrämer och andra skönhetsprodukter eller droppas i ett uppiggande bad.

Tack vare den friska doften kommer du snabbt att känna dig piggare och mer positiv. Eterisk olja från blodapelsin är också perfekt att använda i en aromalampa eller som ingrediens i en fräsch parfym.

Källor:

  1. Paolo, Rapisarda; Fabiana, Fanella; Emanuele, Maccarone. Reliability of Analytical Methods for Determining Anthocyanins in Blood Orange Juices. J. Agric. Food Chem, 2000.
  2. https://www.theguardian.com/science/2007/aug/20/sciencenews.cancer

https://cooked.se/blog/varfor-blir-den-rod
http://bleedingespresso.com/2008/01/all-about-blood-oranges.html
https://www.healwithfood.org/health-benefits/blood-oranges.php
https://www.aromaweb.com/essential-oils/blood-orange-oil.asp
https://healthyfocus.org/11-amazing-uses-for-blood-orange-essential-oil/