Vitamin C är en vattenlöslig naturligt förekommande antioxidant som är en viktig beståndsdel av huden. Den spelar en vital roll för att förhindra att huden torkar ut, rynkor, kollagensyntes och hudförnyelse.

C vitamin återfinns i alla hudens lager, men är mer koncentrerat i epidermis än i dermis. Det försvinner däremot med ungefär 2/3 i huden när det exponeras för UV-ljus. Biokemiskt så förlitar sig kroppen på C Vitamin i biosyntesvägen för kollagen. Det fungerar som en co-faktor för två enzymer , lysyl och prolyl hydroxylaser. Dessa är beroende av järn och c vitamin förhindrar järnet att oxidera och vidare förhindras att dessa enzymer inaktiveras, därigenom bibehålls deras aktivitet.

Vitamin C har visats vara effektivt för att öka kollagenmängden och också för att förbättra kollagenmatrixens kontraktion, vilket innebär tillförsel av Vitamin C utifrån bidrar till att stärka kollagenstrukturen och upprätthålla en hälsosam dermis (hudens nedre lager). Applicering av C Vitamin på huden har visats kunna reducera utseendet av fina linjer och rynkor. Detta med hjälp av mekanismer som stödjer kollagenproduktionen, vilket leder till förbättrat utseende av huden. Det har även bevisats reducera graden av solbränna och pigmentfläckar.

C vitamin i kosten hjälper inte

Bra nivåer av C Vitamin i huden kan inte uppnås väl genom intag av mat, därför är utvärtes applicering av c vitamin nödvändig för att motverka oxidativ skada som orsakas av föroreningar, rök och solljus.

Användning av vitaminen har visats öka produktionen av barriärlipider hos stratum corneum (hudens yttersta lager) samt stabilisera lipidprofilerna, särskilt glykosfingolipider och ceramider.

Svårt att tillverka

Svårigheten ligger i att l-askorbinsyra är väldigt ostabil i vattenlösningar, eftersom det börjar oxidera omedelbart, och gradvis producera färgförändringar (orange-bruna skiftningar) och reducera aktiviteten medan det omvandlas till dehydroaskorbinsyra. För kosmetisk användning stabiliseras det som bäst i en vattenfri fettlösning eller i en silikonbas. Det har även rapporterats få ökad stabilitet av ferulsyra i vattenlösningar.

Andra former än l-askorbinsyra

I många fall används andra former av c-vitamin än l-askorbinsyra. En del är mycket effektiva medan andra är mindre effektiva. De former som är mer effektiva kan både vara mindre irriterande, stabilare,  samt tränga ner i huden lättare än l-askorbinsyra.

Var kan man köpa bra hudvård med c-vitamin?

Det finns många hudvårdsmärken som använder c-vitamin i sina produkter.

En del fokuserar mer än andra på denna ingrediens.  Några av de speciellt bra hudvårdsmärken som har lyckats att hantera c vitamin är Mene&Moy  (produkterna med C i namnet och orangea lock) och Jan Marini (C-Esta serien). Många av deras produkter innehåller nämligen stora mängder c vitamin, i en form som är stabil och bra för huden.  Den billigaste butiken med dessa märken i Sverige är dermastore.se, de kan finnas lite billigare utomlands. Du kan köpa dem här: Mene&Moy och Jan Marini.

Mer tips på bra c vitamin serum hittar du här.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *