Citron är en frukt som tillhör släktet citrus, och förutom att den kan användas i både mat och dryck så har den också många andra användningsområden. Citroner är mest kända för att innehålla mängder av vitaminer, och då främst C-vitamin. Citroner innehåller hela 53 mg C-vitamin per 100 g, vilket motsvarar 66% av rekommenderat dagligt intag. De som har besökt sydligare länder vet också hur gott citronträdets blommor doftar, och av denna anledning används fruktens eteriska oljor ofta i parfymer och skönhetsprodukter.

Citronens historia

Man är fortfarande inte helt säker på citronens ursprung, men med största sannolikhet kommer frukten från början från Burma, Kina och Indien. Den användes tidigt som både motgift och antiseptiskt medel i Asien, och har genom tiderna haft många andra medicinska funktioner. Det tidigaste belägget för att citroner odlats i Europa kommer från ett citronträd i en gammal romersk villa i Italien från 100 e.Kr. Omkring tusen år senare hade den spridits över hela medelhavsområdet och de arabiska länderna. Men det var först på 1800-talet som citronen blev vanlig i den europeiska matlagningen.

Citron i matlagning

Tack vare citronens sura smak passar den perfekt i matlagningen. En skvätt citronsaft över salladen, i marinaden eller i såsen kan verkligen förhöja smakupplevelsen, och citroner har också många praktiska användningsområden som räddare i nöden i köket. Till exempel blir köttet extra mört om du har i lite citron i marinaden, riset blir fluffigare om du har i en sked citronjuice när du kokar det och lite citronskal i sockerpaketet gör att det inte klumpar sig.

Citroner och hälsa

Traditionellt är citroner kanske mest kända som botemedel mot skörbjugg, som många sjömän led av när de inte hade tillgång till frukt och grönsaker. År 1747 började läkaren James Lind från Skottland studera orsakerna till skörbjugg, och han upptäckte att det var besättningar som hade tillgång till citrusfrukter som klarat sig bäst. Han utförde ett experiment och gav den sjuka besättningen på ett skepp en citron och två apelsiner om dagen, och inom sex dagar kunde de börja arbeta igen.

En annan välkänd hälsoeffekt av citroner är att de gör kroppen mer basisk, trots den sura smaken. Därför är det bra att börja dagen med ett glas citronvatten, eftersom en basisk miljö motverkar många sjukdomar – inte minst cancer. Eftersom citroner innehåller mycket C-vitamin är de även bra mot förkylningar då de stärker immunförsvaret och minskar inflammationer. Citroner innehåller också mycket pektin som kan hjälpa mot sötsug och bidra till viktminskning. Citroner kan alltså göra stor skillnad i kosten, så gör det till en vana att dricka ett glas citronvatten varje morgon för bästa effekt.

Du som ska ut och resa kan också testa att pressa lite citronsaft på din mat innan du börjar äta, eftersom det i både Latinamerika och Asien anses motverka magsjuka. I södra Europa är det också vanligt att pressa citronsaft på både kött och fisk, vilket man gjort sedan antiken för att hålla insekter borta och minska risken för magsjuka.

Citroner och skönhet

Citroner används också i många traditionella skönhetsbehandlingar och parfymer. Du som intar citronsaft regelbundet kan till exempel bli av med akne eller eksem, och få minskade rynkor, vilket även detta beror på det nyttiga C-vitaminet. C-vitamin är nämligen en antioxidant som kan minska både utslag och rynkor, och dessutom har det alkaliska egenskaper som biter på en del av de bakterier som kan ge upphov till acne. Eftersom citronsaft fungerar antibakteriellt så går det också att applicera den i ansiktet för att minska förekomsten av acne och andra hudproblem.

Traditionellt har man också använt citron för att bleka håret, genom att pressa citronsaft i håret och sedan sätta sig ute i solen. Det fungerar förvånansvärt effektivt, men se till att inte göra det för ofta eftersom det sliter en hel del på ditt hår.

Eftersom både citronen och dess blommor doftar så gott så finns det många skönhetsprodukter och parfymer som tillverkats med hjälp av eterisk olja från citronträdet. Du kan till och med göra din egen parfym med doft av citron genom att blanda eterisk olja med jojobaolja.

Citron är alltså en otroligt nyttig frukt som kan användas i både matlagning, inom naturmedicinen och i olika skönhetsbehandlingar. Den är också väldigt lättillgänglig då den finns att köpa året runt i våra svenska matbutiker. Gör det till en vana att börja använda mer citron i maten för att utnyttja alla dess fördelar, och testa gärna någon naturlig skönhetsbehandling med citron – många av dem kan faktiskt ge riktigt bra resultat.