Fingercitron, eller Buddha’s hand som den kallas på engelska, är en annorlunda citrussort som faktiskt är formad som en hand.

Den odlas och används främst i Kina och Japan, där den symboliserar glädje och ett långt liv. Till skillnad från andra citrusfrukter så har den inget fruktkött, och den används antingen som dekoration eller i matlagning genom att man river skalet. Smaken liknar citron, men är inte alls bitter utan smakar snarare lite blommigt som en apelsin.

Eftersom frukten påminner om Buddhas hand är den också populär som religiös gåva till Buddhisttempel. Träden uppskattas också som dekoration i trädgårdar och kan även odlas som bonsaiträd. I Japan ger man ofta bort frukten som gåva i stället för blommor, eller som dekoration på speciella riskakor. Denna gåva brukar vara mycket uppskattad tack vare fruktens oerhört aromatiska doft som kan parfymera ett rum i flera veckor. Fingercitroner är också uppskattade för sina läkande och hälsosamma egenskaper, som till stor del beror på deras höga C-vitamininnehåll på hela 368 mg per 100 g, vilket motsvarar 409% av rekommenderat dagligt intag.

Fingercitronens historia

Botanikerna är inte riktigt säkra på om fingercitronen kommer från Kina eller Indien, men man tror att ursprungslandet är Kina och att buddhistmunkar tog med sig frukten till Kina på 400-talet. I Kina blev frukten mycket populär som dekoration i hemmet, som offergåva i tempel och som motiv på målningar och träsniderier.

I slutet av 1800-talet introducerades fingercitronen i USA från Japan, men intresset dog snabbt ut eftersom man inte hade någon naturlig användning för frukten i väst. Det är först det senaste årtiondet som man börjat odla fingercitron i Kalifornien för att möte behovet från asiatiska invandrare och mer exklusiva matbutiker och restauranger. Fortfarande är det bara i Indien, Japan och Kina man odlar fingercitron i större omfattning. En av anledningarna till detta är också att frukten möglar snabbt på grund av dess annorlunda form.

Fingercitron i matlagning

Eftersom fingercitronen varken innehåller någon juice eller något fruktkött så använder man det rivna skalet i matlagning, då särskilt i olika asiatiska rätter.

Det passar bra både som ingrediens i såser och marinader till kött och fisk som i efterrätter och sötsaker. Dessutom kan fingercitron också fungera som smaksättare i alkoholhaltiga drycker såsom vodka.

Tack vare fruktens mycket aromatiska smak har även västerländska kockar börjat intressera sig för den, och eftersom fingercitroner är dyra att köpa handlar det främst om lyxigare och exklusivare restauranger. Egentligen kan fingercitronens rivna skal användas i alla maträtter där man använder rivet citronskal och ger då en unik smak med lite extra sting. Fingercitron passar till exempel bra i salladsdressingar, i marinader, på pasta, i glass och i kakor och andra bakverk.

Fingercitron och hälsa

Precis som andra citrusfrukter som har sitt ursprung i Asien har fingercitronen också använts i traditionell kinesisk medicin. I Kina anser man fingercitronens skal vara effektivt mot bland annat lungsjukdomar, leversjukdomar, minskad aptit, magont och kräkningar.

Traditionellt har frukten också använts som smärtstillande läkemedel tack vare att den innehåller mycket kumarin, diosmin och limonin. Fingercitron kan bidra till att sår läker snabbare, att blåmärken försvinner och att smärta lindras under operationer eller efter skador.

Fingercitronens eteriska oljor har också antiinflammatoriska egenskaper1, och frukten innehåller limonen och y-terpien som kan sakta ned sjukdomsförloppet hos patienter med Alzheimers och lindra symptomen på diabetes. Limonen motverkar också cancer, och kan bidra till minskning av bröstcancertumörer.

Det höga innehållet av C-vitamin, som fingercitroner har gemensamt med övriga citrusfrukter, bidrar till många positiva hälsoeffekter. Till exempel kan intag av C-vitamin minska symptomen på astma och förbättra ditt immunförsvar.

Fingercitron är också effektiv för att lindra hosta, eftersom den fungerar slemlösande. Genom att skiva ned frukten i en skål med socker och vatten kan du göra din egen hostmedicin. Denna blandning är också bra att dricka för dig som har diarré eller är förstoppad för att matsmältningen ska fungera normalt igen.

Fingercitron och skönhet

Eftersom fingercitron har en fantastisk doft har den länge varit populär att placera i hemmet i Japan, Kina och Malaysia.

Man har också använt frukten för att parfymera eller tvätta kläder. Du kan själv tillverka din egen desinficerande citrusspray genom att blanda vinäger med rivet skal från fingercitron för att få ditt hem att lukta gott och bli rent på samma gång.

Tack vare fingercitronens höga C-vitamininnehåll är den också effektiv för att fräscha upp och föryngra huden. För ett aromatiskt bad som ger din hud nytt glow kan du skiva fingercitron i varmt vatten för att få den goda doften att sprida sig i badet och fruktens välgörande ämnen att göra underverk för din hy.

Källor:

1. Kim KN, Ko YJ, Yang HM, Ham YM, Roh SW, Jeon YJ, Ahn G, Kang MC, Yoon WJ, Kim D, Oda T. Anti-inflammatory effect of essential oil and its constituents from fingered citron (Citrus medica L. var. sarcodactylis) through blocking JNK, ERK and NF-κB signaling pathways in LPS-activated RAW 264.7 cells. Food and Chemical Toxicology, 2013

https://citrusvariety.ucr.edu/citrus/buddha.html
http://www.flavorandfortune.com/dataaccess/article.php?ID=162
https://www.specialtyproduce.com/produce/Buddhas_Hand_2036.php
http://theindianvegan.blogspot.com/2012/09/all-about-buddhas-hand-fruit.html
https://www.organicfacts.net/buddhas-hand.html