Kumquat är små citrusfrukter som påminner om apelsiner, men till skillnad från övriga citrusfrukter så äts de hela utan att skalas. De har länge odlats i Asien, och introducerades inte i Europa förrän i mitten på 1800-talet. Namnet kommer från kantonesiskan och betyder gyllene apelsin.

Förutom att frukten är uppskattad för sin smak så används kumquatträdet också som dekoration i bland annat Korea, Japan och Kina då det anses bringa lycka. Under det kinesiska nyåret kan man därför ofta se kumquatträd pryda hemmen, och de går även att odla som bonsaiträd.

Kumquat har en ganska sur smak, medan skalet är sötare, och äts oftast som marmelad. Frukten är väldigt nyttig, bland annat tack vare dess höga C-vitamininnehåll på hela 38 mg per 100 g, vilket motsvarar 47,5% av rekommenderat dagligt intag.

Kumquatens historia

Kumquat kommer ursprungligen från Kina där frukten omnämns i skrifter från 1100-talet, och den har också länge odlats i Japan.

En europeisk författare nämnde frukten 1646, som han hade fått beskriven för sig av en portugisisk missionär som arbetat i Kina. År 1846 introducerade samlaren Robert Fortune från London Horticultural Society frukten i Europa, och sedan togs den även till USA. Där började den att odlas som dekoration, och frukten användes huvudsakligen för att tillverka marmelad och sylt. Idag odlas kumquat fortfarande främst i Asien, men även i mellanöstern, i Florida i USA och på Korfu i Grekland.

Kumquat i matlagning

På grund av fruktens sura smak är det inte så vanligt att äta den som den är. Eftersom själva skalet smakar sött medan frukten är sur ger den däremot upphov till en intressant smakkombination som passar mycket bra i marmelad där man tillsätter socker eller honung. Men faktum är att kumquat kan ätas på många olika sätt, till exempel inlagda, som godis, i chutneys eller som ingrediens i olika bakverk och kakor. Genom att förvälla skivad kumquat och sedan tillsätta socker och apelsinjuice kan du själv göra ditt eget godis.

Kumquat används också i en del såser eller marinader, och passar bra tillsammans med både kyckling, fläsk, anka och lamm. Du kan till exempel göra en enkel sås på skivade kumquats, riven färsk ingefära, hackad vitlök och honung som värms upp under några minuter och sedan serveras med fläsk, kyckling eller fisk.

Att skriva ned några kumquat i salladen eller fruktsalladen ger också en härlig färg och en syrlig smak som passar bra både tillsammans med annan frukt eller grönsaker såsom kiwi eller spenat. Man har även använt kumquat som dekoration i olika drinkar, och de förekommer också som ingrediens i likör. I Taiwan tillsätter man i stället kumquat i både kallt och varmt te.

Kumquat och hälsa

Kumquat är en väldigt nyttig frukt som under många århundraden har använts för att förbättra hälsan. I ursprungslandet Kina är det sedan länge vanligt att lägga kumquats i en glasburk tillsammans med salt, vilket gör att frukten mörknar och krymper medan fruktjuicen kombineras med saltet som färgas mörkbrunt. Några teskedar av juicen som blandas med varmt vatten anses vara ett effektivt botemedel mot halsont.

Eftersom kumquats innehåller så mycket C-vitamin är frukten perfekt för dig som vill förbättra ditt immunförsvar och få i dig antioxidanter som bekämpar fria radikaler. Genom att äta några kumquats eller andra citrusfrukter regelbundet minskar du risken för att bli förkyld. Kumquat fungerar också slemlösande, och är därför bra att äta för dig som har hosta1.

Kumquat innehåller även ett stort antal flavonoider, såsom lutein, tanniner och karotenoider som kan förhindra utvecklingen av cancerceller2. Flavonoiderna kan minska tumörtillväxten genom att minska påverkan från cancerframkallande ämnen. Kumquatens skal är också otroligt nyttigt, och de eteriska oljor som utvunnits från skalet kan minska tillväxten av cancerceller tack vare bland annat limonen, pinen och karyofyllen3.

Eftersom kumquat också innehåller en hög andel magnesium, järn, kalium och kalcium kan du genom att regelbundet äta frukten stabilisera ditt blodtryck och minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Kumquat och skönhet

Tack vare alla antioxidanter och vitaminer som kumquat innehåller är frukten utmärkt att äta för dig som vill skydda huden från fria radikaler som bland annat orsakar åldersfläckar och rynkor. Genom att äta kumquat regelbundet kan du också minska risken för hudcancer4.

På den grekiska ön Korfu har man länge odlat kumquat, som även varit en viktig ingrediens i skönhetsprodukter tillsammans med olivolja, mandelolja och aloe vera.

Både C-vitamin och de antioxidanter och mineraler som kumquat innehåller är också bra för håret. Genom att äta kumquats regelbundet kan du förbättra ditt hårs kvalitet och styrka. Dessutom kan kumquats bidra till en bättre tandhälsa tack vare att de innehåller både kalcium och kalium.

Även om kumquat är en lite ovanligare citrusfrukt så är den mycket uppskattad för sin sura smak och söta skal som tillsammans bildar en fantastisk smakkombination. I Sverige kan man ibland hitta kumquat i vanliga mataffärer, men vanligast är faktiskt att köpa växten som planta eftersom den är ganska lättskött och kan bära frukt även i vårt kallare klimat så länge den får stå inne under vintern.

Källor:

  1. Akinleye, M. O., Coker, H. A., Chukwuani, C. M., & Adeoye, A. W. Effect of Five Alive fruit juice on the dissolution and absorption profiles of ciprofloxacin. Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine, 2007.
  2. Jayaprakasha GK, Murthy KN, Demarais R, Patil BS. Inhibition of prostate cancer (LNCaP) cell proliferation by volatile components from Nagami kumquats. Planta Med. 2012.
  3. Wang YW, Zeng WC, Xu PY, Lan YJ, Zhu RX, Zhong K, Huang YN, Gao H. Chemical composition and antimicrobial activity of the essential oil of kumquat (Fortunella crassifolia Swingle) peel. International Journal of Molecular Sciences 2012.
  4. Ebru Kafkas, Murat Güney, Ayse Tulin Oz. Comparison of lipids, fatty acids and volatile compounds of various kumquat species using HS/GC/MS/FID techniques. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014.University of Osmaniye Korkut Ata, Faculty of Engineering, Department of Food Engineering, Osmaniye, Turkey. University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Balcalı, Adana, Turkey

http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Kumquat
http://www.nutritiousfruit.com/kumquat.html
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-kumquat/#gref
https://www.todaysdietitian.com/newarchives/020911p64.shtml
http://phlabs.com/5-benefits-of-eating-kumquats-everyone-should-know
https://www.beautyandtips.com/healthy-eating/what-is-kumquat-and-what-are-its-benefits-and-uses/
https://www.healthbenefitstimes.com/kumquats/