Lime är en så kallad hybrid som uppkommit genom en korsning av suckatcitron och citrus micrantha. Speciellt för limefrukten är att den skördas när den är grön, och att den oftast inte har några kärnor till skillnad från de flesta andra citrusfrukter. Om man låter limefrukten vara kvar på trädet kommer den att bli först orange och sedan gul, men fortfarande smaka likadant. Anledningen till att man

skördar frukten när den fortfarande är grön är för att kunna skilja den från citroner.

Limefrukten används främst inom asiatisk och sydamerikansk matlagning, och är inte lika vanligt förekommande i det svenska köket. Lime trivs nämligen bättre i ett tropiskt klimat, och odlas därför främst i asiatiska länder. Den är också en utmärkt källa till C-vitamin precis som övriga citrusfrukter då den innehåller 29,1 mg C-vitamin per 100 g vilket motsvarar 48% av rekommenderat dagligt intag.

Limefruktens historia

Singaleserna på Sri Lanka berättar i sina sägner om att limefrukten först uppkom under en kamp mellan två kobragudar. Deras gift förvandlades till limejuice och deras huggtänder blev till limefruktens kärnor.

Än idag använder man faktiskt limejuice som en del av motgiftet vid ett ormbett på Sri Lanka.

Forskare tror att limefrukten är en naturlig hybrid som först uppkom i Malaysia, och som idag är känd som key lime. Men det finns även andra varianter såsom kaffir lime och persisk lime (som är vanligast förekommande i Sverige). Eftersom man använde liknande namn för olika citrusfrukter så är det svårt att säga när limefrukten först började odlas, men man vet att den funnits länge i både Indien, Persien och Kina innan den nådde Europa. På 1300-talet omnämndes limefrukten för första gången i Italien, och spanjorerna tog med sig den till sina kolonier i Västindien på 1600-talet.

Det är först på senare tid som limefrukten blivit populär i Sverige, och idag finns den tillgänglig i alla matbutiker. Detta beror främst på att det blivit vanligare att laga asiatisk och sydamerikansk mat, och på att lime används i en hel del drinkar.

Lime i matlagning

Limefrukten smakar surt precis som citron, men den är mer aromatisk och ger en helt annan smakupplevelse när man använder den i matlagningen. Detta beror förmodligen på att den är både syrligare och har en högre sockerhalt än citroner.

I Sverige känner vi främst igen lime från asiatisk matlagning, och det är till exempel väldigt vanligt att använda limejuice inom det indiska, vietnamesiska och thailändska köket. I Indien, särskilt den södra delen av landet, gör man ofta olika inläggningar med limefrukter såsom saltad inlagd lime och lime chutney. I Vietnam pressar man däremot ofta färsk lime över soppor och andra maträtter, medan man i Thailand tillsätter limejuice i såser och även använder sig av kaffir lime som är en limefrukt med rynkigt skal.

I Sydamerika brukar man också pressa lime över guacamole, och i peruansk ceviche marineras färsk fisk i limejuice innan den blandas med bland annat chilipeppar, lök och koriander. Lime kan också användas i bakverk, såsom den populära amerikanska varianten key lime pie. Dessutom förekommer lime i en hel del drinkar, till exempel i gin and tonic och margaritas.

Lime och hälsa

På 1800-talet började den brittiska flottan dela ut limefrukter till sina soldater för att de inte skulle insjukna i skörbjugg som uppstår vid C-vitaminbrist. Limefrukterna hämtades från de brittiska kolonierna Antigua och Barbados, och anledningen till att man valde just lime i stället för citron är att limefrukterna inte ruttnade lika snabbt.

På grund av all limejuice som de brittiska sjömännen fick i sig började man att kalla dem för ”Limeys” – ett smeknamn som ibland används än idag.

Men lime har många andra hälsofördelar. Bland annat kan limejuice läka blåsor i munnen, hjälpa vid förstoppning och bidra till en bättre matsmältning. Limejuice kan också pressas i vatten för att undvika kolerasmitta och E.coli-bakterier. Juicen innehåller även kraftfulla antioxidanter som kan minska åderförkalkning.

Eftersom lime innehåller många vitaminer och mineraler så finns det många fördelar med att inkludera limejuice i matlagningen. Förutom C-vitamin så innehåller lime även kalium, som bidrar till normal nervfunktion och ett hälsosamt blodtryck. Forskare tror också att limefruktens antioxidanter kan bidra till att minska risken för cancer.

Lime och skönhet

Precis som citron så används essentiella oljor från lime ofta i parfymer och andra skönhetsprodukter. Det är också en vanligt förekommande ingrediens vid aromaterapi. Limejuice kan även föryngra huden, minska dålig kroppsodör och hjälpa mot mjäll. Genom att använda essentiell olja från kaffir lime lyckades forskare minska antalet bakterier som orsakar acne och även läka acneärr snabbare.

Limejuice kan också ljusa upp huden, och är därför bra att applicera på mörka fläckar. Doppa en bomullstuss i limejuice och applicera på huden, och tvätta av med vatten efter cirka 30 minuter för bästa resultat.

Genom att blanda ljummet vatten med lite honung och limejuice får man också ett naturligt ansiktsvatten som ger huden lyster.

Lime är en frukt som har många användningsområden. Upptäck limejuicens goda smak genom att laga asiatiska eller sydamerikanska rätter, eller kanske baka en amerikansk key lime pie.

Du som ska resa utomlands kan också ta för vana att pressa limejuice i vattnet för att undvika att bli magsjuk. Sist men inte minst har limefruktens essentiella oljor en underbar doft som kan användas i både parfymer och skönhetsprodukter.