Senast uppdaterad

Pomelo är en av de ursprungliga citrusfrukterna och kommer från början från Sydostasien där den växer vilt. Det finns två varianter av pomelo, en surare med rosa fruktkött och en sötare med vitt fruktkött. Pomelons närmaste släkting är grapefrukten, och precis som denna kan pomelon interagera med vissa läkemedel.

Även om pomelon är ganska okänd i Sverige så är den en mycket populär frukt i Asien, där den äts under olika festivaler. Den smakar ungefär som en sötare grapefrukt, och kan ibland ha en bitter eftersmak. De pomelos som odlas i Thailand ska däremot vara extra söta och goda. Pomelo är den största citrusfrukten, och kan bli upp till 30 centimeter stor och väga omkring 3 kilo.

I Sverige kallades frukten från början för pompelmus, efter namnet “pampa limāsu”, som betyder stor citrus på tamil. Men de senare åren ser man den allt oftare under namnet pomelo i svenska mataffärer, vilket egentligen är det engelska ordet för frukten. Pomelo innehåller 61 mg C-vitamin per 100 g, vilket motsvarar 73% av dagligt rekommenderat intag.

Pomelons historia

Pomelon har vuxit vilt i Sydostasien under tusentals år, och omnämndes för första gången i kinesiska texter på 500-talet f. Kr. En kapten vid namn Shaddock på ett av Ostindiska kompaniets skepp tog pomelon till Barbados på 1600-talet, och den spreds sedan vidare till Jamaica. På grund av detta kallades frukten först för shaddock, och detta namn används fortfarande i en del engelsktalande länder. I slutet av 1700-talet togs pomelon till Japan av en kantonesisk kapten. Men idag odlas majoriteten av pomelofrukterna i USA, Kina och Mexiko.

Pomelo i matlagning

I Sverige äts pomelon som den är, men är inte särskilt vanlig i fruktdiskarna. I Asien är den däremot väldigt populär både som dessert och som ingrediens i olika maträtter. Pomelon serveras till exempel som dessert tillsammans med salt i stora delar av Sydostasien, medan man i Malaysia kokar skalet i en sockerlag. I Kina skivar man gärna pomelo på söta desserter, och den är också en viktig ingrediens i en fisksallad som äts under det kinesiska nyåret. I Kina gör man även godis av pomelofrukten, och dess skal används ofta som ingrediens i det sydkinesiska kökets soppor. Pomelo passar även bra i sallader, och förekommer bland annat i vietnamesiska sallader tillsammans med räkor och fläsk.

I Brasilien brukar man konservera skalet tillsammans med socker, medan man på Sri Lanka ofta äter frukten som dessert med lite socker på. I väst används pomelon som ingrediens i sallader, marmelader och som kanderad frukt. Pomelo är dessutom en av ingredienserna i likören Forbidden Fruit, som också består av brandy och honung. Den är kanske mest känd som ingrediens i drinken Dorchester.

Pomelo och hälsa

Eftersom pomelofrukten har funnits så länge i Asien är det inte förvånande att den används inom den traditionella läkekonsten i många asiatiska länder. I Kina tillverkar man flera mediciner av både trädets blad och blommor samt fruktens kärnor och skal. Dessa ingredienser kan till exempel hjälpa mot matsmältningsbesvär, hosta och åksjuka. I Malaysia kokar man pomeloträdets löv för att göra en kräm som smörjs på sår och svullnader, och äter frukten för att behandla ödem och smärtor.

Pomelo innehåller också mängder av C-vitamin, som är en antioxidant som kan bidra med många positiva hälsoeffekter. Bland annat ökar den upptaget av järn från maten samt främjar ett friskt tandkött och en vacker hy1. En portion pomelo innehåller nästan 200% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin, så denna frukt är ett utmärkt alternativ för dig som vill stärka ditt immunförsvar och minska förekomsten av fria radikaler i kroppen2. C-vitamin hjälper också kroppen att tillverka kollagen, som är bra för bland annat huden, tandköttet och kroppens celler. Kollagen bidrar också till att sår läker snabbare, och därför rekommenderar många läkare faktiskt sina patienter att äta en grapefrukt eller pomelo innan en operation.

Eftersom pomelofrukten även innehåller en stor andel fiber kan den bidra till bättre matsmältning3, och den höga fiberhalten gör också att frukten mättar bra. Precis som släktingen grapefrukt är pomelo också mycket bra för dig som försöker gå ned i vikt, eftersom frukten innehåller ett särskilt sällsynt enzym som bränner fett4.

Pomelo är även en bra källa till kalium, och innehåller cirka 37% av det dagliga rekommenderade intaget. Eftersom kalium ökar blodflödet och syresätter organen minskar belastningen på hjärtat vilket reducerar risken för stroke och hjärtattack.

Pomelo och skönhet

Precis som pomelofrukten traditionellt har använts som läkemedel, så har man genom åren också upptäckt att den är en utmärkt ingrediens i olika skönhetsbehandlingar. De eteriska oljor som kan utvinnas från skalet eller bladen används till exempel i väldoftande bad, där citrusdoften fungerar uppiggande. Blommorna används också som ingrediens i parfymer.

Tack vare pomelons höga C-vitamininnehåll kan den bidra till att antalet fria radikaler i kroppen minskar. Fria radikaler ger upphov till för tidigt åldrande, rynkor och åldersfläckar, vilket kan förhindras om du intar tillräckligt med C-vitamin.

Dessutom innehåller pomelo antioxidanten spermidine, som även den kan bidra till att förhindra för tidigt åldrande. Professor Frank Madeo på Institute of Molecular Biosciences på University of Graz som har forskat om spermidine säger att ”Vi upptäckte att spermidine aktiverar autofagi, cellernas självrengörande process. Under autofagi bryts skadat material som samlas i cellen under åldrandet ned för att fylla på cellens energibehov. Därmed avlägsnas också toxiskt avfall, vilket förklarar effekten som skyddar mot åldrande”5.

Eftersom pomelo även innehåller mycket zink och vitamin B1 förbättrar frukten hårets kvalitet, och kan också förhindra håravfall och göra att håret växer snabbare.

Det är lätt att göra en ansiktsmask av pomelo, som både fungerar uppfriskande och gör underverk för huden. Blanda lika delar yoghurt och skalad pomelo, applicera blandningen i ansiktet och låt torka i solen. Tvätta sedan ansiktet med ljummet vatten och njut av den fräscha känslan.

Även om pomelofrukten inte är särskilt känd i Sverige så har den mängder av hälsofördelar, som i många fall överstiger fördelarna hos vanligare citrusfrukter som citroner och apelsiner. Dessutom har den många användningsområden i köket, inte minst som en god dessert med lite socker eller honung på. Om du inte redan har smakat pomelo borde du göra det för att uppleva den goda syrliga smaken samtidigt som du kan dra nytta av alla dess skönhets- och hälsofördelar.

Källor:

1. Akhilender-Naidu K. Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. Nutrition Journal, 2003.
2. http://eresources.nlb.gov.sg/infopedia/articles/SIP_207_2005-01-09.html
3. https://authorityremedies.com/health-benefits-of-pomelo/
4. http://www.justsimplyhealth.com/pomelo-diet/
5. https://www.chalmers.se/en/areas-of-advance/lifescience/news/Pages/Spermidine.aspx

http://eresources.nlb.gov.sg/infopedia/articles/SIP_207_2005-01-09.html
http://www.nutritiousfruit.com/pomelo.html
https://foodfacts.mercola.com/pomelo.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/pomelo.html
https://thehimalayantimes.com/women/beauty/beauty-tips/pomelo-for-amazing-skin/