Yuzu är en lite ovanligare citrusfrukt som kommer från Kina och Japan. Den ser ut som en liten grapefrukt, har ojämnt skal och smakar som en blandning mellan mandarin och grapefrukt. Den är väldigt aromatisk och är därför mycket populär i det asiatiska köket, och dyker allt oftare upp i väst på gourmetrestauranger eller som superfood på hälsosamma caféer. Yuzufrukten innehåller hela 150 mg C-vitamin per 100 g, vilket motsvarar 200% av rekommenderat dagligt intag.

Yuzufruktens historia

Yuzu är en av de ursprungliga citrusfrukterna, och den växer vilt i Tibet och centrala Kina. Frukten har också varit populär i både Japan och Korea sedan 600-talet, där den bland annat används i matlagningen, inom naturmedicinen och i speciella hälsosamma bad. Men det dröjde ända till 1888 innan den dök upp i väst då den började den odlas i japanfantasters trädgårdar. Så sent som för bara ett tiotal år sedan ökade intresset för frukten bland världens toppkockar tack vare dess mycket aromatiska smak.

Yuzu i matlagning

Man äter sällan Yuzu som den är, eftersom smaken är ganska syrlig. Däremot används den i många olika asiatiska rätter, till exempel i det japanska köket där det smakrika skalet används som dekoration och juicen pressas över maten precis som vi använder citron i Europa. Yuzu används också i olika såser, och man tillverkar även särskild yuzuvinäger. När det gäller drycker så kombineras frukten ofta med honung till en sockerlag som används i te eller i alkoholhaltiga drycker.

Precis som övriga citrusfrukter är yuzu också en populär ingrediens i olika efterrätter, kakor och sötsaker, tillsammans med socker eller honung för att minska fruktens syrliga smak. I Asien finns det till och med en hel del snacks med yuzusmak, vilket är ett bevis på hur populär denna citrusfrukt är i dess ursprungsländer. I det koreanska köket gör man ofta marmelad och te av yuzufrukten, eller använder den som en ingrediens i sallader.

Något förvånande har USA och andra länder i väst nyligen fått upp ögonen för yuzufrukten, och dess popularitet har ökat dramatiskt. Detta beror både på att den är så väldigt smakrik, men också på dess höga C-vitamininnehåll. Den stora populariteten har gjort frukten väldigt dyr, och därför serveras den främst på lyxigare restauranger. Vanligast är att den används till olika marinader och såser, och serveras tillsammans med fisk eller skaldjur. Eftersom smaken är så intensiv måste den användas med försiktighet, men den är mer fruktig än citron och ger därför en helt annan smakupplevelse1.

Yuzu och hälsa

Eftersom yuzu innehåller så mycket C-vitamin har det blivit allt vanligare att hitta den som juice och torkat pulver i hälsobutiker världen över. C-vitamin är en antioxidant som kan bidra till ett bättre immunförsvar samt bland annat förhindra malaria, diarré och lunginflammation2. Antioxidanter hjälper också till att neutralisera fria radikaler och skydda mot både virus och bakterier3.

Tack vare yuzufruktens aromatiska doft är den också effektiv för att minska stress och förbättra humöret. I en studie från 2017 upptäcktes att doften av yuzu minskade känslor av ångest, ilska och trötthet hos kvinnor med premenstruella symptom4.

Yuzu kan också förhindra uppkomsten av blodproppar som kan orsaka stroke eller hjärtattack, och fungera på samma sätt som blodförtunnande mediciner. Förmodligen beror detta på att frukten innehåller både flavonoiden naringin och flavanonklykosiden hesperidin5.

Yuzu är också mycket bra för hjärnan, och kan verka förebyggande för kognitiva sjukdomar såsom Alzheimers. Detta beror på att frukten minskar förekomsten av proteinaggregatet beta-amyloid i hjärnan, som tros bidra till kognitiva sjukdomar6. Även antioxidanterna i yuzufrukten kan bidra till en frisk hjärna då de minskar antalet fria radikaler vilket till exempel förhindrar Parkinsons sjukdom.

I Japan har man också traditionellt tagit så kallade yuzubad, där man la hela frukter i varmt vatten för att njuta av deras doft och välgörande egenskaper. Fortfarande idag kan man ta yuzubad på många platser i Japan, och man tror att de hjälper mot förkylningar, gör huden slätare och ökar blodcirkulationen.

Yuzu och skönhet

Yuzufrukten är känd för sina välgörande egenskaper, och trots att den länge använts i Asien för att bidra till en vacker och slät hud har den precis börjat dyka upp som ingrediens i västerländska skönhetsprodukter. Den största anledningen till detta är att den innehåller så mycket C-vitamin, vilket motverkar åldrande och skyddar mot fria radikaler. Yuzu kan också motverka acne och hudinfektioner samt stimulera kollagenet i huden vilket minskar rynkor och fina linjer. Många asiatiska hudvårds- och sminkprodukter innehåller extrakt från yuzufruktens skal och yuzuolja som aktiva ingredienser.

Om du vill njuta av yuzufruktens fördelar på ett enkelt sätt kan du göra ett te för att rena huden från insidan. Riv fruktens skal i en kopp och blanda det med lite honung, och låt blandningen ligga och dra i en vecka. Sedan kan du tillsätta en tesked i ett glas varmt vatten för en välsmakande dryck som gör gott både inombords och på utsidan.

De traditionella japanska badritualerna som inkluderar yuzu har också gett upphov till många badprodukter med ingredienser från frukten. Parfymer med yuzudoft är också populära i asiatiska länder där frukten är mer vanligt förekommande.

Källor

  1. Karp, David. ”The Secrets Behind Many Chefs’ Not-So-Secret Ingredient”. The New York Times, 2003.
  2. Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 2006.
  3. Puertollano MA, Puertollano E, de Cienfuegos GÁ, de Pablo MA. Dietary antioxidants: immunity and host defense. Current topics in medical chemistry, 2011.
  4. Matsumoto T, Kimura T, Hayashi T. Does Japanese Citrus Fruit Yuzu (Citrus junos Sieb. ex Tanaka) Fragrance Have Lavender-Like Therapeutic Effects That Alleviate Premenstrual Emotional Symptoms? A Single-Blind Randomized Crossover Study. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 2017.
  5. Kim TH, Kim HM, Park SW, Jung YS. Inhibitory effects of yuzu and its components on human platelet aggregation. Biomolecules & Therpeutics, 2015.
  6. M. Paul Murphy and Harry LeVine, III. Alzheimer’s Disease and the β-Amyloid Peptide. J Alzheimers Dis. 2010.

https://www.influenster.com/article/benefits-of-yuzu-in-skincare
https://www.cosmeticsandtoiletries.com/formulating/function/active/40090767.html
https://www.femina.in/beauty/skin/yuzu-is-2017s-trending-skincare-ingredient-34315.html
https://draxe.com/yuzu-fruit/